Vorig verhaal |

Zomer

Op 27 juli, ik weet de datum nog goed, om dertien over een haalde ik haar op bij haar ouderlijk huis. Ik had langzaam gefietst om niet bezweet aan te komen. Het was warm, de lucht trilde boven de weilanden. De zon zorgde voor veel felle kleuren. En in de wei, het groen was groen en het wit van de madeliefjes knalde eruit. Ook het geel van de paardebloemen. Bijtjes en andere zoemende beestjes waren druk in deze zomerzon, net als de eenden verstopt in het riet. Van ver hoorde ik een brommer knetteren toen ik haar erf opfietste.

Haar vader had trots verteld de banden van haar fiets nog opgepompt te hebben. Het mandje met wat eten en drinken was aan mijn fiets gemaakt. Als heer hoor je dingen te dragen vond haar vader, ik had begripvol ja geknikt.

`Doe je voorzichtig kind?!` riep haar moeder haar nog na, `en veel plezier!`.

Ze fietse voor me op het smalle fietspad. Een witte jurk met bloemetjes op een oude zwarte fiets met harde banden en zonder mandje. Ik zag vlindertjes en bloemtjes, ook op haar jurk. Ze keek om en glimlachte. We fietsten allebij in de berm, opeens. En lachen.

We gingen rechts, over een klein weggetje de dijk af en stopten in het gras. Ze hielp me het kleed goed neer te leggen en maakte de mand open. Een boterham met pindakaas voor mij. Met een glas karnemelk. Zelf had ze aardbeienjam, `Uit eigen tuin` zei ze trots. Ook was er thee, uit een thermosfles, met suiker.

We lagen op onze rug op het kleed. Ze had me verteld over haar familie en hoe ze vroeger graag in het hooi speelde met haar nichtjes. Ik had niet verteld van vroeger maar van mijn werk en van hoe ik ooit naar Rotterdam gefietst was om de schepen te zien. Ik voelde haar pink. Zij de mijne ook. Samen keken we stil naar de wolken en hoe de vormen speelden in het blauw.

`Kijk, een lammetje!` ik keek `daar bij die witte grote die op een auto lijkt`.

`Ja!` zei ik, maar eigelijk was ik te afgeleid en keek haar stiekem van opzij aan.

Er vloog een groep eenden over en ze glimlachte.

 

15 Jun 2009Kies een verhaal:

[ Half Negen ]   [ Zomer ]